Het strategisch planningsproces bekeken vanuit de ogen van een marketeer! Managed by Stephanie Thys

Zoeken naar marketing boeken:

amazon boeken

Samenwerking Jeroen.com - Amazon.com

dinsdag, november 28, 2006

Steeds meer bedrijven besteden marketingactiviteiten uit

Er is een significante groei in het aantal bedrijven dat specifieke marketingactiviteiten uitbesteedt aan externe gespecialiseerde marketingbureaus. Dit blijkt uit de resultaten van het onderzoek dat The House of Marketing vandaag bekendmaakt.

Er zijn drie essentiële conclusies die uit dit onderzoek naar voor komen:

Eerste conclusie: bepaalde activiteiten worden beduidend meer uitbesteed dan andere.De meest uitbestede activiteiten zijn;- marketingstrategie en marketingplan: het ontwikkelen van een marketingstrategie samen met een consulent; - projectmanagement: het uitbesteden van specifieke projecten aan een derde partij omwille van een gebrek aan tijd en/of expertise. Marktonderzoek is het type activiteit dat het meest wordt uitbesteed.

Tweede conclusie: grote bedrijven nemen het voortouw.Grote bedrijven met meer dan duizend medewerkers doen meer beroep op externe adviseurs in marketing. Kleinere bedrijven doen dit veel minder.

Derde conclusie: aanvullende expertise en snellere respons zijn de voornaamste motieven.Een specifieke activiteit vereist een gespecialiseerde professional. Deze expertise is vaak niet in het bedrijf zelf aanwezig en wordt dus extern gezocht. Het aantrekken van externe specialisten in marketing stelt bedrijven ook in staat om sneller resultaten te boeken.

Bron: The House Of Marketing

Waarom uitbesteding van marketingactiviteiten?
















Michèle Mees, Partner bij The House of Marketing legt uit: “De toename van het aantal bedrijven dat marketingactiviteiten uitbesteedt, heeft met verschillende factoren te maken. Zo hebben we marketingafdelingen in de afgelopen jaren zien krimpen als gevolg van dalende budgetten. Maar de concurrentie staat niet stil en bedrijven moeten kort op de bal spelen. Marketing speelt hierin een belangrijke rol. Beroep doen op externe specialisten stelt bedrijven in staat toch snel op de markt te reageren zonder hun organisatie te overbelasten”.

Bron: The House Of Marketing

donderdag, november 23, 2006

Verpakking als mini-marketingmix


Eigenlijk kun je de verpakking beschouwen als een synthese van de hele marketingmix. Het verpakkingstype en –formaat bepalen in welk kanaal je terecht komt. Het formaat en de uitstraling bepalen de prijs... Verpakking is ‘one seconde publicity’. Het gaat om het eerste fysieke contactpunt tussen merk en consument.

“Bij Coca-Cola is elke ontwikkeling ingegeven door de strategische visie op het merk, de communicatieobjectieven, de positionering en de focus in communicatie,” verklaart Olivier Enthoven, new beverages manager Coca-Cola België Luxemburg. “We bekijken ook de segmentatie in formaten en variëteiten. De ontwerpbureaus worden hierover zeer uitgebreid gebriefd.”

Bij Carrefour Belgium past de verpakking in de strategie rond winkel en private label. Er wordt nauw gekeken naar het kostenplaatje bij de aanmaak van verpakking. Daarnaast is er ook ruimte voor upgrading. “We gaan nu een stap verder met het nieuwe Carrefour Selection gamma,” verzekert Guido Brosius, packaging manager Carrefour Belgium. “Dit zijn enkele honderden topproducten uit ons assortiment, vergelijkbaar met de beste nationale merken. De verpakkingen worden herkenbaar zwart, een opvallende kleur in de rekken. Alles moet kwaliteit uitstralen.”

Bron: 6 minutes

dinsdag, november 21, 2006

Online reclame zit in de lift

Verwacht wordt dat in 2006 in België 20% meer besteed zal worden aan online reclame dan vorig jaar. Hiermee zal het aandeel van online reclame groter worden dan dat van outdoor reclame, en met 6,1% van de totale mediabesteding het op drie na grootste medium ter wereld worden. In 2008 zal online advertising daarenboven evenveel omzet gaan maken als radioreclame.

Dit alles blijkt uit het jaarlijkse rapport ‘Spheres of Influence’ van de mediagroep Initiative Worldwide. Het rapport voorspelt een toename van 24% van de online reclamebestedingen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, tot een totaalbudget van 3,7 miljard Amerikaanse dollar.

Deze enorme groei staat tegenover de minimale groei voor andere media. Reclamemakers kiezen wereldwijd meer en meer voor one-to-one marketing en nieuwe media. Goed nieuws dus!


Bron: MSN Advertising

maandag, november 20, 2006

4 manieren om klanten te overtuigen!

Hoe overtuig je potentiële klanten?

  1. Door zes basisprincipes van overtuiging in het achterhoofd te houden en daarmee op de markt te gaan. Het brein hierachter is de Amerikaanse professor Robert Cialdini. Hij waarschuwt wel voor oneerlijk gebruik, oftewel manipulatie. Dat zou een averechts effect hebben.




    De 4 basisprincipes op een rijtje:
  • Sociale bevestiging: klanten kijken om zich heen naar wat anderen kopen. Als je als marketeer aangeeft dat veel andere mensen reeds besloten hebben om iets te doen, zullen je klanten eerder geneigd zijn om daarin mee te gaan.Zij weten dan namelijk dat ze goed zitten met hun keuze, want iedereen kiest ervoor. Op zo'n moment treedt tegelijkertijd een self-fullfilling prophecy in werking. Wat wordt aangeprijsd, wordt tegelijk nog populairder.

  • Schaarste: klanten zijn altijd geïnteresseerder in dingen waar er maar weinig van zijn. Dit is het basisprincipe van schaarste. Sommige marketeers gebruiken het principe door te zeggen dat bepaalde producten slechts gedurende een bepaalde periode beschikbaar is. Er zijn verschillende manieren om een en hetzelfde overtuigingsprincipe vorm te geven: schaarste.

  • Sympathie: klanten kopen eerder iets van iemand die ze sympathiek vinden. Een verkoper die lacht, vriendelijke opmerkingen maakt,of een persoonlijk kaartje stuurt naar een vaste relatie, zal meer succes hebben. Een klant heeft dan het gevoel dat de verkoper voor hem zorgt, het goede met hem voor heeft en dus de juiste keuzes voor hem zal maken.

  • Wederkerigheid: klanten doen graag iets terug als ze iets gratis krijgen. Vandaar dat bij sommige direct mailings een cadeautje is ingevoegd, zoals een gratis pen. Onderzoek wijst uit dat de respons op zo'n actie veel groter is dan wanneer er geen cadeautje gegeven zou worden.

Bron: Tijdschrift voor marketing

woensdag, november 15, 2006

'De charmante huurster van de tweede etage...'

Aanleiding voor de campagne is de Dag van de reclame die op 24 november in België wordt gehouden, meldt de Raad voor Reclame: ‘We lopen allemaal te koop met wat we hebben en laten het aan de andere over om zich te laten verleiden.’ En op bijgaande slipjesuiting komt de aap uit de mouw. 'Aan u om u al dan niet te laten verleiden,' luidt het advies.

Van de vermakelijke Vlaamse tekst citeren we graag nog wat meer, letterlijk. ‘Wie heeft er ooit beweerd dat het alleen de merken zijn die reclame maken? Valt de reclame die de plezante nonkel op het familiefeest voor zichzelf maakt dan niet op misschien? De orgeldraaier heeft echt geen aap bij omdat hij dat een leuk dier vindt. De politieker koopt geen groene designbril omdat zijn oude bril versleten was. We zijn allemaal reclamejongens en –meisjes. Vaders, moeders, politieke partijen, openbare besturen, publieke figuren, ngo’s. Het is één groot verleidingsspel van ’s morgens tot ’s avonds.

We proberen ons allemaal van onze beste kant te laten zien en de aandacht te vestigen op de punten die we in de kijker willen zetten. Het zit gewoon in onze natuur.’























Bron: reclamewereld.blog.nl

woensdag, november 08, 2006

Blauwe oceaanstrategie, iemand?

Het 25ste Internationaal Marketingcongres gaat over leiderschap. Key note speaker Professor W. Chan Kim stelt dat langdurig succes en leiderschap stoelt op de creatie van:


“Blue Oceans”: onaangeboorde, groeiklare markten.


Hij verwijst naar cases zoals Starbucks en Cirque du Soleil. Dergelijk leiderschap vereist ook de juiste instrumenten, regels en discipline. Zo wordt Apple gelauwerd voor de risicovolle innovaties iPod en iTunes. Dell verraste door de rechtstreekse verkoop te introduceren in de PC-markt.

In zijn bestseller “Blue Oceans” diept Kim de Blauwe Oceaanstrategie uit.

Wat zijn de pijlers?

(1) Concurreren in onbetwiste en nieuwe markten.


(2) De concurrentie buitenspel zetten.

(3) Nieuwe vraag creëren en veroveren.

(4) Waarde-kostenafweging doorbreken.

(5) Het hele systeem van de activiteiten van een bedrijf afstemmen op het streven naar differentiatie en lage kosten.

Bij Blauwe Oceanen bepaal je zelf de spelregels door een nieuwe markt te creëren.



"Afspraak op 1 december in ICC Gent !"














Bron: 6 minutes, www.stichtingmarketing.be

woensdag, november 01, 2006

Nieuwe media nog onbekend terrein voor veel marketeers!









De kennis over de blogosfeer, podcasts en 'consumer generated media' (CGM) is onder bedrijfsleiders en reclamebureaus nog altijd ontstellend beperkt. Dat blijkt uit een onderzoek van Porter Novelli. Het gros van de organisaties heeft geen concreet beleid voor het opvolgen of inzetten van blogs en digitale sociale netwerken.

Toch beseft de helft van de ondervraagde communicatiemanagers dat bloggers een grote crisis kunnen veroorzaken in hun organisatie. Een meerderheid zegt dat het noodzakelijk is om de digitale fora regelmatig te checken om te weten op welke manier er over zijn organisatie gepraat wordt.

"Online nieuwsgroepen en weblogs worden een erg belangrijke machtsfactor tegenover bedrijven", zegt Gianni Catalfamo, topman van het pr-bureau Pleon-Italië, die bedrijven aanraadt goed te luisteren naar wat opinieleiders zeggen. "Die zijn niet aangesteld door de heilige geest, maar wel door de gemeenschap."

Verder moeten bedrijven en reclamebureaus hun klanten als gelijken beschouwen. "Marketeers moeten leren begrijpen dat de collectieve wil van de virtuele gemeenschap wet wordt, net omdat ze zich in zo grote getale uitspreken over een topic. Maar de overgrote meerderheid van de marketingdirecteurs en algemeen directeurs is van een oudere generatie, en snapt die evolutie niet."

Bron: De Tijd, Express.be

 
© 2006 Stephanie Thys